![]() |
|
![]() Podrobnosti o Acidophile(PDF) Kombinácia látok: Lact.acidophilus Lact.rhamnosus Bifidob.bifidum | ||
Zložky prípravku Super Acidophilus Plus 6 miliárd Acidofily tvoria veľmi širokú rodinu probiotík. Ich hlavnou úlohou je poskytnúť pomoc pri zažívacom procese. Najzmámejšie z nich sú Lactobacillus acidophilus, Lactobacilus Bulgaricus a Lactobacillus fermentum. Lactobacillus acidophilus sa normálne nachádza v ľudských ústach, v črevách a v oblasti pošvy. Radí sa medzi „zdravé baktérie“, pretože chráni proti infekciám a chorobám. Existuje mnoho rôznych spôsobov, ktorými sa Lactobacillus acidophilus prejavuje. Asistuje pri rozklade potravy tým, že produkuje peroxid vodíka, kyselinu mliečnu a ďalšie látky. Vytvára kyslé prostredie nevhodné pre škodlivé organizmy. Okrem toho produkuje laktázu, enzým, ktorý mení lakózu (mliečny cukor) na jednoduché cukry. Vďaka tejto schopnosti je Lactobacillus acidophilus užitočný pre ľudí, ktorí bojujú s laktózovou intoleranciou. Vedci začali používať Lactobacillus acidophilus práve pre jeho probiotické výhody už na začiatku dvadsiateho storočia. Zaoberal sa ním ruský vedec a laureát Nobelovej ceny Iľja Iľjič Mechnikov. Študoval vlastnosti jogurtu a špekuloval, či môže kyselina mliečna bojovať proti rozkladu črevných mikróbov. Kyselina mliečna je produktom jogurtovej fermentácie (kvasenia) a nachádza sa vo všetkých potravinách vyrábaných týmto spôsobom. Mechnikov zistil, že probiotiká chránia proti formovaniu škodlivých mikróbov. Podmienkou je, aby si našli spôsob, ako v tráviacom trakte prežiť dostatočne dlhý čas. Skúmal ľudí a ich stravu na Balkáne na Blízkom Východe. Postupom času začal Mechnikov veriť, že existuje prepojenie medzi dlhodobou konzumáciou jogurtu a dlhovekosťou. Táto teória sa stala pre jeho kariéru kľúčovou. Dala podnet na mnoho ďalších výskumov, ktoré študovali probiotiká ako možný „elixír mladosti“. V roku 1920 sa mlieko s acidofilmi podávalo ako liečba pri hnačke a pri zápche. V sedemdesiatych rokoch sa použitie probiotík začalo komercializovať. Vznikali televízne spoty prezentujúce niekoľko generácií ľudí, ktorí si vďaka nim udržali pevné zdravie a dožili sa vysokého veku. Od sedemdesiatych rokov sa probiotiká otvárajú verejnosti. Reklamný priemysel ich prezentuje ako baktérie sľubujúce pevné zdravie a dlhovekosť. Dnes sú dostupné nielen v jogurtoch. Lactobacillus acidophilus je možné brať aj ako výživový doplnok v produktoch Probio-fix alebo Lactoflor. Lactobacillus acidophilus pomáha pri kvasinkových infekciáchMilióny žien na svete často bojujú s infekciami urogenitálneho traktu. Postihujú ich kvasinkové zápaly pošvy alebo vaginózy. Veľakrát sa ochorenia opakujú, preto sa u pacientok vybuduje odolnosť na niektoré spôsoby liečby. Lekárske časopisy svetového významu uverejňujú štúdie s novými metódami zvládania vaginóz. „Na pretras“ sa dostávajú probiotiká. Niektoré ženy mávajú tzv. „bezpríznakovú vaginózu. Napriek tomu, že nepociťujú nepríjemné symptómy, ich vaginálna flóra nie je v poriadku. Často majú zvýšené pH, ktoré môže viesť ku komplikáciám najmä v tehotenstve. Denný príjem probiotík Lactobacillus rhamnosus GR – 1 a Lactobacillus fermentum RC-14 dokáže flóru upraviť v ktorej dominujú laktobacily. Vytvoria kyslejšie prostredie a tak zničia mnohé patogény, okrem iného aj baktériu candida albicans. Pri „ženských“ problémoch je výhodné užívať probiotiká vaginálne. Takúto možnosť poskytuje Ellen, doplnok, ktorý sa predáva vo forme tampónov. Obsahuje niekoľko probiotických kmeňov v dostatočných množstvách. Keďže probiotiká sú živé organizmy, ktoré sa množia a umierajú, nesmieme pri užívaní zabúdať na pravidelnosť. Lactobacillus acidophilus pri vstrebávaní živínVstrebávanie živín je nesmierne dôležitý a komplikovaný proces. Zásadne ovplyvňuje celkové zdravie a baktéria Lactobacillus acidophilus má v ňom kľúčovú úlohu. Acidofily asistujú pri produkcii nevyhnutných enzýmov a zvyšujú množstvo absorbovaných vitamínov. Ak ich je dostatok, telo lepšie vstrebe vitamín K, B, vápnik, laktázu a mastné kyseliny. Pomoc Lactobacillus acidophilus pri redukcii laktózovej intorlerancieAk vám život otravuje precitlivenosť na laktózu, vyskúšajte probiotiká. Už v roku 1984 vedci zistili, že mliečny cukor sa veľmi dobre vstrebáva v jogurte a kyslomliečnych produktoch s L. acidophilus. Výsledky sa porovnávali so vzorkami sladkého mlieka, pasterizovaného jogurtu alebo kultivovaného mlieka. Štúdia tiež preukázala, že pasterizácia veľmi znižuje schopnosť tela stráviť laktózu. Veľmi zhoršila aj prirodzenú laktázovú aktivitu jogurtu. Zníženie nežiaducich účinkov antibiotíkAntibiotiká pôsobia tak, že zabíjajú baktérie v tele. Nevyberajú si medzi „dobrými“ a „zlými“. Hoci sú antibiotiká rozhodujúce v liečbe mnohých chorôb, môžu tiež spôsobiť zničenie „priateľskej“ flóry. Taktiež produkujú nepríjemné nežiaduce účinky. Vedci uskutočnili štúdiu na zdravých dobrovoľníkoch, ktorí brali 400 mg erytromycínu. Tí, ktorí jedli jogurt obsahujúci laktobacily, hlásili menej prípadov hnačky ako tí, ktorí dostávali pasterizovaný jogurt. Hnačka je niekedy vedľajší účinok antibiotík u dojčiat a malých detí, ktoré berú lieky kvôli infekciám dýchacieho traktu. L. acidophilus, ak sa používa ako preventívne opatrenie , znižuje pravdepodobnosť hnačky u týchto pacientov. Bezpečnosť acidofilovProbiotiká sú všeobecne považované za bezpečné. V súvislosti s acidofilmi sa môže objaviť nafukovanie a plynatosť. Tieto príznaky pominú po niekoľkých dňoch užívania probiotík. Črevná flóra sa ustáli a vyrovná, telo si zvykne na nový stav a zvýšenú prítomnosť „dobrých“ baktérií. Laktobacillus rhamnosus a Bifidobacterium bifidum, známe tiež ako priateľské baktérie, sú životne dôležité pre zdravie čriev.
|
||||
|